Zomer 2023

Gepubliceerd op 23 juni 2023 om 17:00

Woensdag 21 juni 2023, 16:57 uur, de zomer van 2023 is begonnen!

 

Als ik een blik over mijn laptop naar buiten werp, zie ik een zonovergoten tuin voor mij liggen. Een zacht briesje laat de takken van de bomen zachtjes heen en weer wiegen.

 

De afgelopen week is warm geweest, zomers warm. De zon, gecombineerd met een warme oostenwind, heeft ons de afgelopen week heel wat zweetdruppels opgeleverd. Als deze weken een voorbode zijn geweest voor de zomer…

 

Voor de zonaanbidders is de zomer de ideale tijd van het jaar. Zij kunnen hun hart ophalen op overvolle stranden waar de strandgangers badlaken aan badlaken zich laven aan de warmte van de zon. Wordt de warmte te erg, dan nemen ze een duik in het relatief koele zeewater. Landinwaarts worden de recreatieplassen druk bezocht en geniet jong en oud van de waterpret. 

 

Bij temperaturen die in de tropische waarden gaan, vergeet een deel van Nederland opeens de fatsoensnormen en paradeert men over de straten in ontblote lichaamsdelen. Waar de 1 keurig egaal gebruind zijn/haar zomerproof body ten toon spreidt, loopt een ander er keurig vuurrood bij, te klappertanden van de bijkomende koorts die een verbrande huid met zich meebrengt. 

Gelukkig trekt niet heel Nederland massaal zijn kleding uit en weet het merendeel van Nederland; hoe beter wij ons kleden, des te minder last hebben wij van de warmte. 

 

Ook de planten zuchten onder de warmte en de vaak bijkomende droogte. Zoals ieder jaar maken de boeren zich zorgen over hun oogst, ontstaan er diepe scheuren in de grond, komen de sloten droog te staan. In de komkommertijd die het nieuws iedere zomer kent is dit het favoriete onderwerp.

 

Laten wij ook de dieren niet vergeten. Tijdens de warmste uren in de middag verdwijnt bijna alle fauna in de bescherming van de schaduw. Begint het iets af te koelen, dan komen alle dieren weer tevoorschijn. In het bijzonder horen wij het gezoem van de bijen die van bloem naar bloem vliegen om de heerlijkste honing voor te bereiden. Wij horen het gezoem van de wespen die niet weg te slaan zijn van de zoetigheden die bij de bbq horen die wij buiten houden. En zeker als de avondzon oranje kleurt zien wij eindeloos veel muggen dansen in de laatste zonnestralen. Wat een feest dat wij dan in de nacht gewekt mogen worden door hun gezoem en de jeuk die zich langzaam over ons hele lichaam verspreidt. 

 

De zomer, het seizoen van de warmte. Trouwens, die droge warmte wennen wij wel aan, maar de Nederlandse zomer kenmerkt zich ook door de plakdagen en -nachten aan het einde van warme periodes, wanneer de luchtvochtigheid toeneemt. Dan kijken wij omhoog naar de donker wordende lucht en zeggen wij tegen elkaar: “Het gaat onweren!” Als dan de flitsen langs de hemel schieten en de donder zijn geraas laat horen zijn wij stil onder Zijn almacht. Als daarna de regen het land bevochtigt en de geur van de opgefriste natuur in onze neusgaten prikt, dan stijgt een stil dankgebed omhoog vanwege de stromen van zegen die wij na een periode van droogte weer mochten ontvangen. 

 

De zomer is ook in het bijzonder het seizoen dat wij goed voor onszelf moeten zorgen. Zeker tijdens de warme dagen. Als het hitteplan in werking treedt met de leus: ‘Drink genoeg, zoek verkoeling’, geef daar dan gehoor aan. U zou niet de eerste zijn die een zonnesteek oploopt deze zomer…

 

De zomer… hij is al een beetje begonnen, maar barst nu pas echt los! Geniet ervan!

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.