Geasfalteerde wegen (1/2)

Gepubliceerd op 8 september 2023 om 17:00

De wegen der wereld, ze zijn geplaveid of ruw, ze zijn glad of vol met kuilen, ze zijn veilig of gevaarlijk. Wat zou er veel te schrijven zijn over de wegen.

 

Over die wegen gaan de levende zielen naar de plaats van hun bestemming, over die wegen worden de overleden zielen naar hun eindbestemming gebracht.

 

De wegen zouden ons ontelbaar veel verhalen kunnen vertellen. Het verhaal van de barende vrouw die in barensnood naar het ziekenhuis wordt gebracht, het verhaal van een bloedstollende achtervolging die eindigt in een ongeluk, het verhaal van de kinderen die elke morgen naar school gaan.

 

En wie weet, kom ik er in de toekomst nog eens op terug.

 

Maar dit artikel gaat over andere wegen, geasfalteerde wegen. Nee, ik doel nu niet op de wegen waar wij in Nederland zo trots op zijn. Met ZOAB (zeer open asfaltbeton) wat het water goed afvoert. Ook niet over de geasfalteerde wegen in België waarvan elke Nederlander een afschuw heeft, omdat je zo door elkaar botst.

 

Dit artikel gaat over de geasfalteerde wegen die zich in velen van ons bevinden. De geasfalteerde luchtwegen waar wij dagelijks een laagje extra teer in aanbrengen. Een hijs, een inademing en laag over laag vormt zich in de longen.

 

“Roken is dodelijk” is algemeen bekend. In 13 verschillende teksten waarschuwt de Europese Unie u tegen long falen, hartaanvallen, verstopte slagaderen… ja, zelfs tegen het sterven van uw ongeboren kind. De afbeeldingen die erbij staan laten niets aan de verbeelding over. Roken is schadelijk.

 

Wat is er dan veel veranderd ten opzichte van vroeger tijden. Roken was de normaalste zaak van de wereld. In kinderverhalen kwamen rokende personages voor, reclames voor rookwaren waren er alom, wie stoer wilde zijn rookte. Sigaren voor de oude mannen in de herenclubs, sigaretten voor de jeugd. En de hippies? Die stopten groene blaadjes tussen de tabak om vervolgens roze olifantjes voorbij te zien komen en helemaal relaxed te zijn.

 

In dit opzicht is er veel veranderd. Roken wordt algemeen gezien als een ongezonde gewoonte. Iedereen weet dat het risico op ernstig lichamelijk letsel groot is. Roken wordt ontmoedigd, het is in de openbare ruimte bijna nergens meer toegestaan. De prijs van een pakje sigaretten is tot recordhoogte gestegen. In Nieuw-Zeeland gaat vanaf 2027 een generatieverbod op roken in, waardoor iedereen die geboren is op of na 1 januari 2009 nooit meer zal kunnen roken.

 

Maar toch… het is zo lekker! Even die rook door je luchtwegen voelen gaan. Het is zo gezellig, want het is een sociaal momentje met anderen. “Zullen we even gaan roken?” is op de werkvloer nog steeds een verkapt excuus om wat extra minuten pauze in te lassen en even naar buiten te kunnen gaan om bij te praten.

 

Maar wat bereiken wij ermee? Vergooien wij niet onze gezondheid? Willen wij onze kinderen niet oud zien worden? Zijn er geen andere mogelijkheden om even bij te praten met de ‘mederokers’? Ik roep u van harte op: Stop er toch mee! Nu kan het nog, nu heeft u nog niet één van de kwalen die op de pakjes vermeld staan. Stop er toch mee! Het genot weegt niet op tegen het risico.

 

Dan is het nog geen stoptober, maar hoe gaaf zou het zijn dat u in september uw laatste sigaret of sigaar gerookt heeft! Stoppen zal niet simpel zijn, maar ik weet zeker dat u het kunt! Doe het niet voor mij, maar doe het voor uzelf! U verdient beter dan uw lichaamswegen te asfalteren!

 

---> Deel 2

 

Johannes R

 

PS: ik accepteer geen schadeclaims vanuit Cuba

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.