Kleren maken de man (en de vrouw) - 1

Gepubliceerd op 20 oktober 2023 om 17:00

“Good vibes only!” 

Het is de tekst die ik een hele zondag voor mij zag in de kerk. Nee, het stond niet op het psalmbord, ook niet boven de preekstoel, het stond op de rug van een gemeentelid voor mij en werd vergezeld door een tropische plaat. Daar zat ik dan in mijn pak met stropdas… Klein verschilletje. 

 

Het deed mij denken aan het verschil in opvatting over de juiste kledingstijl en het gebrek aan etiquette.

 

In gedachten hoor ik het sputteren al losbarsten: “Nee, u heeft het mis, u bent ouderwets. Het is anno 2023 niet meer gepast om grenzen op te leggen qua kleding. Ieder heeft het recht om zichzelf te uiten naar zijn persoonlijkheid. Wij moeten vrij zijn in de keuzes die wij maken. Niemand legt ons beperkingen op.” In gedachten zie ik de spanborden verschijnen en de gebalde vuisten de lucht in gaan. 

 

Maar… is dat juist? Zijn wij volledig vrij in onze keuzes? Je zou het soms wel denken. Met argusogen kijk ik soms om mij heen en vraag mij af in wat voor wereld ik beland ben. Op straat domineert sportkleding het straatbeeld. Voor de mannen betekent dit een joggingpak met zwembad slippers, voor de dames een huispak met de moderne versie van de klomp. 

Als de temperatuur richting de tropische waarden gaat trekken wij als mannen onze zwembroeken aan en onze T-shirts uit en laten wij de medemens genieten van onze sixpack of bierbuik, de dames proberen zo min mogelijk kleding om het lijf te hebben en laten de mannen genieten van ontblote lichaamsdelen en het doorschijnende materiaal waardoor de vorm van het ondergoed zichtbaar is. 

 

Ik verlang dan wel eens terug naar tijden waarin kleding zedelijker was. Waarin mannen en vrouwen het niet nodig vonden om alles te ontbloten, maar juist kleding aan trokken die beschermde tegen de zon. Is dit wel hoe wij ons in het openbaar moeten kleden?

Nee, dat denk ik niet. Er is een verschil tussen een strandbezoek en een stadswandeling. Zodra je de duinen over gaat hoor je gekleed te zijn. 

 

En dan gaat bovenstaande nog over het ‘normale’ leven op straat. Er zijn talloze voorbeelden te noemen. Wat dacht u van de kleding van de leden van het koninklijk huis, kleding tijdens speciale gelegenheden, werkkleding, ambtskleding, schoolkleding…

Er zijn veel geschreven, maar vooral ook ongeschreven, regels. Je zou bijna niet meer weten wat je aan moest trekken als je voor de kledingkast ging staan.

 

Ook ik sta wel eens vertwijfeld voor mijn kledingkast. Wat zou de juiste keuze zijn? Casual, business of casual-business?

 

Wie dit herkent… houdt de website in de gaten! Af en toe ga ik hier verder op in!

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.