'Ik ben ziek' of toch niet?

Gepubliceerd op 15 maart 2024 om 17:00

Direct na het opstaan voel je het in je keel, een schraal gevoel. Slikken gaat moeilijk. Het begin van de volgende verkoudheid dit winterseizoen. Met een hoofd vol watten en bezweet rol je je bed uit en de douche in.

 

Het is daar onder de douche dat de strijd begint: ‘Ga ik wel werken, of blijf ik thuis?’ Juist dat zijn van die vragen die ontzettend moeilijk te beantwoorden zijn, want waar doe je goed aan? Wat is de juiste keuze?

 

Zeker de Christelijke landgenoot heeft het daar (als het goed is) moeilijk mee. Wanneer is het geoorloofd om je ziek te melden? Doe je dit bij een verkoudheidje, of doe je dit pas wanneer je niet de kracht hebt om overeind te blijven staan?

 

Ieder komt op een dag voor dit dilemma te staan. De overweging om wel of niet te gaan werken kan van verschillende factoren afhangen:

  • Wetgeving; in Coronatijd was een snotneus de indicatie om verplicht thuis te blijven en jezelf op te sluiten.
  • Persoonlijkheid: De één geeft zich nu eenmaal sneller over aan ziek zijn dan de ander.
  • Christelijke overtuiging: Diegene die zich tot een religie rekenen hebben de plicht hun talenten en krachten in de zetten tot nut van de naaste en tot meerdere glorie van hen die over ze gesteld zijn.
  • Beroep: Als je in de zorg werkt met zwakke mensen zul je jezelf eerder ziekmeldden, dan wanneer je thuis achter je laptop je werk uit kunt voeren.
  • Leidinggevende functie: Zijn er mensen van je afhankelijk, dan zul je eerder naar het werk gaan om voor hen te kunnen zorgen.

 

Wat zijn er lastige keuzes te maken op zo’n morgen onder de douche wanneer het lichaam niet voor 100% meewerkt. Alle respect voor hen die toch proberen, ondanks lichamelijke ongemakken, hun werk uit te voeren. Ziet u zo’n collega snotterend en met rode ogen achter de computer zitten, besef dan wel dat u als collega ook een taak heeft. Zorg voor uw beroepsgenoot en… stuur hem of haar naar huis wanneer het niet verantwoord is te blijven werken. Soms is uitzieken noodzakelijk.

 

En buiten al het bovenstaande; wat is er nu eigenlijk verstandig? De Arbodienst is er duidelijk over; wanneer u niet in staat bent uw werk uit te voeren, dan meldt u uw ziek. De vraag is dus eigenlijk niet ‘Bent u ziek?’ maar ‘Bent u arbeidsgeschikt?’

Als daar het antwoord: “Nee” op is, dan kunt u geoorloofd thuisblijven en u ziekmeldden.

 

Ik hoop niet dat dit artikel u aangezet heeft tot een schuldgevoel. Dat is zeker niet mijn bedoeling geweest. Knaagt er toch iets aan uw geweten? Laat dit dan een reden zijn om u volgende week dubbel zo goed in te zetten op het werk! Wie weet mag dit beloond en gezegend worden!

 

Maar nu eerst… genieten van het weekend! Maandag gaan we weer aan de slag!

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.