Welgebaande Wegen - Kids

Gepubliceerd op 7 juni 2024 om 17:00

Dit artikel is geschreven in opdracht van PLENUM


Welzalig hij, die al zijn kracht 
en hulp alleen van U verwacht, 
die kiest de welgebaande wegen; 
(Psalm 84 : 3)

 

Zingen jullie bovenstaande psalmregels wel eens? Ik denk dat jullie ze vast in de kerk wel eens gezongen of gehoord hebben. Maar weten jullie ook wat ze betekenen?

 

Als ik het wat makkelijker maak: “Zalig is hij die al zijn kracht en hulp alleen van God verwacht.” Jullie weten vast wel wanneer iemand ‘zalig’ is? Precies, wanneer je een nieuw hartje van de Heere hebt gekregen.

 

En dan staat erachter dat iemand al zijn kracht en hulp alleen van God verwacht. Kun jij iets zonder dat God je helpt? In gedachten hoor ik het je al zeggen: “Nee, de Heere moet mij overal bij helpen!” en dat klopt. De Heere schenkt jou zijn hulp zodat je naar school kan gaan, zodat je kunt leren, zodat je mooi dingen kunt maken (met de talenten die je van de Heere hebt gekregen). Hij zorgt er ook voor dat je kunt lopen en praten, ja, zelfs dat je dit stukje tekst kunt lezen.

 

In de psalm staat er ook nog een regel achter: “Die kiest de welgebaande wegen”. Dat is een moeilijke tekst. Wat zijn nu ‘welgebaande wegen’?

 

Ik denk dat jullie allemaal wel weten dat wij op onze levensweg lopen. Zo noemen wij de tijd tussen het moment dat wij geboren werden en het moment dat wij sterven. Daartussen lopen wij op de ‘levensweg’. Dat is natuurlijk geen echte weg, maar een verzonnen weg, beide wegen lijken wel op elkaar. Als je op een echt wegloopt kom je van alles tegen; bomen, dieren, mensen, enz. Leuke en verdrietige dingen zien wij onderweg.

Dat is ook bij de levensweg zo. Daar kom je ook leuke (denk maar aan je verjaardag of een schoolreis) en minder leuke dingen (denk maar aan dat je gepest wordt, er iemand overleed, iemand boos was op je) tegen. Ook kom je goede (psalmzingen, Bijbel lezen, leven zoals de Heere dat van je vraagt) en slechte (vloeken, zondigen, de Heere pijn doen met de dingen die je doet) dingen tegen.

 

In bovenstaande psalm vraagt de Heere ons om de ‘welgebaande wegen’ te kiezen, de goede weg! Als je ergens naartoe gaat over een echte weg moet je soms kiezen welke richting je op gaat, naar links of naar rechts. Dat is ook op de levensweg zo, alleen kies je dan tussen de goede weg (de weg van de Heere) of de slechte weg (de weg van de zonde).

 

Welke weg zou jij graag op willen lopen? Ik hoor het jullie al zeggen: De goede weg! En ja, dat is de beste keuze die je kunt maken. Maar kun je dat helemaal zonder kracht en hulp van Hem? Nee toch? De Heere kan je hierbij helpen dus vraag maar veel: “Heere, maak mij Uw wegen bekend!”

 

Johannes R


Op 15 juni 2024 vindt in het kerkgebouw van de Hervormde kerk te Yerseke een PLENUM zangavond plaats omtrent het thema: 'Welgebaande Wegen'. 

 

Meer informatie over PLENUM lees u op de website: www.plenumsamenzang.nl

 

De opbrengst van de collecte deze avond is ten bate van de actie 'Bijbel binnen bereik' van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeente. Meer informatie hierover leest u op: Home - Bijbel binnen bereikReactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.