Pffff

Gepubliceerd op 28 juni 2024 om 17:00

Vorige week. De wind blaast. Het is een paar dagen voor de zomer maar de thermometer haalt met moeite de 19 graden. De regen komt met stromen neer en bevochtigd de toch al verzadigde grond. Weilanden veranderen in moerassen. En dat voor de tijd van het jaar. Het lijkt wel herfst.

 

Deze week. De zon staat hoog aan de hemel te branden. De zomer begint in optima forma. De temperatuur schiet omhoog en belandt zelfs in de tropische waarden, met meer dan 30 graden Celsius. Kleding is spontaan een overbodige luxe. Het lijkt wel of wij in de tropen zijn.

 

Volgende week. De voorspellingen laten een natte week zien met temperaturen die net onder de 20 graden liggen. Het lijkt wel herfst te worden. Was dit dan de zomer van 2024?

 

Toegegeven, ik kan niet in de toekomst kijken, maar ondenkbaar is het scenario wat ik hierboven schets niet. Door veranderingen in het klimaat zijn schommelingen in de weersomstandigheden steeds vaker ons deel. Onwillekeurig vraag ik mij af of onze lichamen deze constante stroom aan wisselingen wel aankunnen, want de verschillen tussen warm en koud brengen voor menigeen de verkoudheden met zich mee. Een jas te weinig in de koelte, een jas te veel in de warmte en jawel… de vatbaarheid neemt toe.

 

Toch zijn wij geschapen naar Zijn beeld. Hij schiep ons lichaam en zag ‘dat het zeer goed was’. Dus om mijn vraag te beantwoorden: “Ja, ons lichaam kan deze veranderingen aan, al reageert elk lichaam anders op veranderende externe factoren.”

 

Zelf roep ik altijd dat ik een echte Hollander ben. Bij temperaturen die boven de 25 graden uitkomen duurt het geen dag of het lichaam geeft het op. Ziek worden van de warmte is geen fabel, kan ik uit ervaring vertellen. 

Er is ook de ander die bij 25 graden eindelijk een beetje ontdooit en begint te leven. “Heerlijk, die hitte” klinkt het om mij heen. “Ieder zijn ding” denk ik dan maar.

 

Het overwegend warme seizoen ligt voor. Iedereen die daarvan geniet wens ik een tropische zomer toe. Voor hen die net als ik daar wat last van hebben; treur niet! Want zoals de zomer komt zal zij ook weer gaan en iets na de zomer, komt de winter er alweer aan!

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.