Door de Tijd (2/2)

Gepubliceerd op 22 januari 2021 om 17:00

Tijdreizen, de mensheid droomt er al jaren van, maar het is niet mogelijk gebleken. De teletijdmachines, ze werken niet. De kruistocht in spijkerbroek… hij zal er niet komen. De WORM-holes… de wetenschap kan ze maar niet vinden. In het openluchtmuseum kun je terug in de tijd, maar wel met een smartphone in de hand. Het lijkt op tijdreizen, maar is het dus niet. 
Maar… reizen door de tijd… is het dan echt niet mogelijk?

Spoiler… ik denk van wel. Het is mogelijk om door de tijd te reizen, alleen moeten wij het begrip van tijdreizen anders interpreteren.

 

Hoe vaak heeft u naar een oude familiefoto gekeken en bracht hij u in gedachten terug naar andere tijden? Naar die vakantie waar u genoot van het lekkere weer. Naar de tijd dat de kinderen nog klein waren en ze nog thuis woonden. Naar die zomerliefde waar je een vakantie mee opgetrokken bent. Hoe zou het met haar zijn? Terwijl u aan het denken bent aan vroeger, bent u dan aan het tijdreizen?

 

Niet alleen beelden brengen u terug naar vroeger, ook geuren. Op het moment dat u het ouderlijk huis binnen stapt brengt de geur van de versgebakken appeltaart u terug naar de tijd waarin u uit school kwam en moeder u opwachtte met versgebakken taart en een glas fris. En die geur van die uit de keuken komt als de pasta daar op het vuur staat… het brengt u terug naar uw vakantie in Italië waar u, in dat kleine restaurantje, heerlijk heeft genoten van het eten en het drinken.  Terwijl u aan het denken bent aan vroeger, bent u dan aan het tijdreizen?

 

Tijdreizen is niet alleen mogelijk in gedachten. Kent u het principe van een tijdscapsule? Het zijn kistjes waarin voorwerpen worden gedaan, die vervolgens worden begraven of opgeborgen. Misschien heeft u er zelf wel 1 verstopt ergens. Twintig jaar later worden ze geopend en ga je echt terug in de tijd met de spullen die je aantreft.

 

Vindt u het nog wat zweverig? Dan ga ik het nog reëler maken. U kent ze vast wel, die doorgezaagde stammen van bomen waarin de jaarringen duidelijk zichtbaar zijn. Elk jaar dat de boom groeide is er een ring bijgekomen. Hoe verder uw blik zich naar binnen richt, hoe verder u terug gaat in de tijd. Met elke ring die u passeert gaat verder terug in de historie.

 

Is dit nog steeds geen tijdreizen, volgens u? Dan heb ik nog één optie. Kijk vanavond eens omhoog naar de lucht. Wat ziet u daar fonkelen? Precies… de ontelbare sterren aan het firmament. Het is zo normaal dat ze er staan. Maar beseft u dat u nu echt aan het tijdreizen bent en letterlijk terug in de tijd kijkt? De sterren die u ziet schijnen… velen daarvan bestaan al lang niet meer. U ziet het licht van de sterren nu pas omdat de afstand vele lichtjaren betreft en het licht pas nu de aarde heeft bereikt. Kent u bijvoorbeeld de heldere poolster? Het licht wat u ziet, terwijl u naar de donkere hemel staat te kijken, is ontstaan tijdens de 80-jarige oorlog. Zo komt het verleden opeens letterlijk in zicht en bent u aan het tijdreizen!

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.