Kleur Bekennen

Gepubliceerd op 12 maart 2021 om 17:00

"Alles wordt mooier in zwart en wit, 
alsof er achteraf meer kleur in zit”

 

Sinds het eerste moment dat ik deze regels hoorde, ben ik erdoor gevangen. Alles wordt mooier in zwart en wit… alles… Is dat zo? Gaan door de eenvoud van zwart en wit de kleuren meer leven?

 

Laat ik eerst ingaan op wat kleur eigenlijk is. Om dat uit te leggen moet ik een klein beetje natuurkunde behandelen.

 

Een kleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door golflengtes.

Om exact uit te leggen hoe wij dit waarnemen is heel abstract en naar mijn mening voor dit artikel niet interessant. Maar wat u zich misschien nog wel kunt herinneren uit de natuurkundelessen is het spelen met de prisma. Dat piramidevormige stukje glas waarmee je een heldere lichtbundel kon ‘breken’ en kon laten uitvloeien in vele verschillende kleuren. Alle kleuren van de regenboog, om precies te zijn.

 

Maar zwart en wit dan? Nee, die zitten daar niet tussen. Als wij wit zien, betekent het dat alle kleuren afketsen aan de oppervlakte. Wit bevat dus geen kleur. Zwart is een mengeling van alle kleuren tezamen. Zwart absorbeert alle kleuren.

 

Zwart en wit zijn dus eigenlijk geen kleuren, want een kleur bestaat uit één kleur (rood/geel/blauw) of een combinatie hiervan. Toch reken ik, tegen de wetten van de wetenschap in, ook zwart en wit tot de kleuren.

 

Terug naar waar ik mee begon: “Gaan door de eenvoud van zwart en wit de kleuren meer leven?”

 

Ik moet denken aan enkele weken geleden. Nederland was bedekt met een dikke laag sneeuw. Strak wit was de wereld toen wij wakker werden na een nacht sneeuwbuien. Prachtig! Wat hebben wij allen genoten van de witte wonderwereld.

Maar als ik heel eerlijk ben; na enkele dagen gaat het wit toch een beetje vervelen. Ik begon het bruin van de Zeeuwse klei, het donkergroene gras en de lichtgrijze kleur van het rendiermos te missen.

Toen de sneeuw smolt kwamen deze kleuren weer tevoorschijn en leken ze mooier dan voorheen.

 

Het zette mij aan tot het schrijven van een serie over de kleuren, af en toe hoop ik een artikel te publiceren wat daar verband mee houdt. De indeling is als volgt:

  1. Wit
  2. Geel
  3. Oranje
  4. Rood
  5. Roze
  6. Paars
  7. Blauw
  8. Groen
  9. Grijs
  10. Zwart

 

Veel leesplezier!

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.