Mijn Stem

Gepubliceerd op 18 maart 2022 om 17:00

Dit is mijn stem. Dit is wie ik ben.

 

Het zijn de woorden uit een liedje wat ik ooit ergens langs hoorde komen. Dit is mijn stem, dit is wie ik ben.

 

De stem, een uniek klein onderdeeltje van het lichaam. Een onderdeeltje van het lichaam waar iedereen elke dag gebruik van maakt. Vanaf de eerste levensstond klinkt het geluid van onze stem, het is dat geluid waar de ouders in die paar seconden dat het pasgeboren baby'tje nog stil is, angstig op wachten. En het is de stem waar wij onze laatste woorden mee fluisteren voordat wij scheiden gaan, die laatste zucht, dat laatste moment dat ons unieke geluid hoorbaar is.

 

Die stem, hij kan lieflijk of boos klinken, zacht of hard, hoog of laag, helder of krakend... We kunnen begripvol klinken of juist sarcastisch. Hoe vaak staan wij erbij stil dat al die klankkleuren voortkomen uit twee hele kleine vliesjes in de keel? Twee kleine dunne trillende vliesjes? En dat die twee vliesjes, in combinatie met de keel, mond en tong al deze geluiden voort kunnen brengen?

 

Voor de meesten van ons is het zo vanzelfsprekend. Je doet je mond open en het geluid stroomt eruit. Maar... Is dit ook vanzelfsprekend? Wie de stem wel eens is kwijtgeraakt weet wat een impact dit kan hebben. Men voelt zich plotsklaps hulpeloos en heeft moeite met zich uit te drukken. Het voelt alsof een stukje van je identiteit je verlaten heeft. Alsof je niet meer compleet bent.

 

Die stem heeft nog een bijzondere eigenschap. Een unieke functionaliteit. Waar wij als mens met onze stem kunnen spreken, komt nog meer onze identiteit naar voren als wij de stem echt aan het werk zetten en gaan zingen.  Dan laten we pas horen hoe uniek die stem van ons werkelijk is.

Maar... ik stop even met schrijven over zingen. Want waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over...

 

Dit is mijn stem. Dit is wie ik ben.

Het zijn de woorden uit een liedje wat ik ooit ergens langs hoorde komen. 

 

Afgelopen woensdag ging Nederland weer naar de stembus. Dit jaar stonden de gemeenteraadsverkiezingen op het programma. Welke partijen zouden verantwoordelijk worden voor het besturen van onze steden? Op wie brachten wij onze stem uit?

Heeft u ook uw stem laten horen? Ik wel. Als lid van de partij die mij na aan het hart ligt hing er al enige tijd een verkiezingsposter voor het raam. In de weken voorafgaand aan die verkiezingen heb ook ik mijn stem gebruikt om anderen over te halen om te stemmen op de SGP.

En velen hebben met mij hun stem uitgebracht op de partij waar zij hun geloof aan gehecht hebben. 

 

Dit is mijn stem. Dit is wie ik ben.

 

Twee stemmen... Twee betekenissen. En toch een overeenkomst;
Onze stem, het laat een stukje zien van wie wij zijn en waar wij voor staan.
Die stem legt bloot wat er in ons binnenste zich afspeelt.

En hoe mooi is het dan dat een ander onze stem mag horen!

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.