Koorland Nederland (over)leeft!

Gepubliceerd op 3 juni 2022 om 17:00

Voorjaar 2020; Nederland gaat op slot. De eerste corona-epidemie is een feit. Ook koorland Nederland gaat op slot. Koren worden gepresenteerd als 1 van de grootste besmettingsbronnen. Zingen is niet meer toegestaan. Juist dan komen er vele aerosolen in de lucht. De kans op ziek worden is groot.

 

Zingen mag alleen in de buitenlucht en zelfs dan het liefste alleen met een mondkap voor de mond. Koorland Nederland valt stil, en niet alleen dat: koorland Nederland valt uit elkaar. Niemand verwacht dan ooit nog uitvoeringen te kunnen geven voor volle kerken, waar naast de koorwerken ook de samenzang uitbundig mag klinken.

 

Zomer 2021; een nieuwe hype breekt los. Hippe koren geven uitvoeringen voor camera en slingeren hun kunnen op internet. Waar koren niet samen mogen/durven komen, worden filmpjes in elkaar geplakt. “Wij moeten de leden blijven binden aan de vereniging, anders zijn we ze kwijt!” is een veelgehoorde zegswijze. Zo goed en zo kwaad als het gaat wordt er gezocht naar creatieve oplossingen. Nog steeds is de twijfel groot… zullen wij het koor ooit nog bij elkaar krijgen? Mogen wij ooit nog zonder coronapas een uitvoering geven?

 

(Bijna) Zomer 2022; het eerste koorseizoen van het jaar zit erop. Richting de zomervakantie zwaait koor voor koor af en begint het zomerreces. Verwonderd kijk ik links van mijn laptop, daar liggen 3 programmaboekjes. De afgelopen 3 zaterdagen ben ik 3 keer bij een zangavond aanwezig geweest. 3 keer is de lofzang aangeheven. 3 keer zat de kerk vol.

 

Het publiek kwam op zaterdag op naar het Godshuis om de koren te horen zingen die daar lieten horen waar ze de afgelopen maanden zo hard op gestudeerd hadden. De afgelopen weken stonden honderden koorleden hun stem te verheffen. Wat een wonder! Ze zijn er nog! Ze willen nog aan de verenigingen verbonden zijn.
Waar elk koorlid in coronatijd besefte dat de agenda ook leeg kon zijn, dat je ’s avonds ook bij je gezin op de bank kon zitten, ze hebben de moeite genomen om te repeteren. Ze hebben aanwijzingen van de dirigenten ter harte genomen, ze hebben naar het orgelspel van de organisten geluisterd, ze hebben bijgepraat tijdens de kopjes thee/koffie, of hebben tikkertje gespeeld op het kerkplein.

 

En bovenal… Ze hebben samen uit mogen voeren in volle kerken.

Op 14-05-2022 klonk er door de kerk: “Zingt den Heere blij, die ons sterkt’ is krachtig!”

Op 21-05-2022 klonk er door de kerk: “Dat 's HEEREN huis van vreugde druise, voor Isrels grote Opperheer”

En op 28-05-2022 klonk er door de kerk: “Zingt nu saâm God ter eer, wilt hem lof toebrengen”

 

Al zijn de tijden voor koorland Nederland donker geweest, de renaissance smaakt extra zoet en vreugde daarin is extra zoet! Dan kan ik niet anders dan dit artikel besluiten in lofprijzing:

 

Dankt, dankt nu allen God

Met blijde feestgezangen!

 

Johannes R

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.