Suikergoed, Marsepein en Kerstkransjes

Gepubliceerd op 30 september 2022 om 17:00

Het einde van het jaar is aangebroken. De maand december, hij staat weer bol van de festiviteiten en het snoepen van de lekkernijen die daarbij horen. Je ziet het al overal om je heen…

Wat zegt u? Heb ik dit artikel verkeerd getimed?

 

De laatste week van de schoolvakantie. Ook ik moet de (2-) wekelijkse boodschappen halen. Voor bijna niemand het favoriete uitje van de week, maar het hoort erbij. Bewust haal ik de boodschappen op een rustig tijdstip waarop de meeste mensen aan tafel zitten. Als een zelfbenoemde winkelwagencoureur race ik de winkel door om zo snel mogelijk weer buiten te staan.

 

In het midden van de winkel raak ik echter afgeleid en raak van het perfecte pad. Pal voor mij (als het ware onder een schijnwerper) staan twee gouden stellingen. De schappen puilen uit van allerlei variëteiten in pepernoten, marsepein, borstplaat en chocolade. Daarboven staat een welbekende man met een mijter afgebeeld die iedereen uitnodigt om “nu de Sinterklaaslekkernijen in huis te halen”.

 

Sinterklaas? Het is nog zomer. Iedereen gaat nog gebukt onder de zomerse hitte die buiten de winkel hangt. En dan al artikelen verkopen en kopen voor 5 december?

 

Nog diezelfde week. Wie onbetaald YouTube afstruint krijgt te maken met reclame. Een parfum hier, een auto daar, een spelletje zus een vakantie zo. Alleen… die vakantiereclame heeft toch wel een erg bekende muziek op de achtergrond. Uit mijn speakers knalt midden in de zomer: “Carol of the bells”, een nummer wat onder de categorie kerstmuziek valt. De beelden verraden dat de kerstactiviteiten starten in één of ander attractiepark…

 

Huh? In de zomervakantie?

 

Het lijkt wel of elk jaar de reclamecampagnes eerder beginnen. Nee, ik heb echt geen problemen met kerstmuziek in de zomer, of een pepernootje bakken in het voorjaar, maar toch… Is dit wel de bedoeling?

 

Ik moet terugdenken aan mijn kindertijd. Toen was Sinterklaas alleen zichtbaar in de winkels vanaf het moment dat hij zijn intocht had gehouden. In de week ervoor verscheen een bewegende helper in de schoenenwinkel op het dorp en hingen er andere helpers in de huishoudwinkel aan rode pakjes. Het maakte op mijn jongere ik een diepe indruk. Al die versieringen, ik zou ze nu nog uit kunnen tekenen.

 

En de dag na 5 december waren alle winkeliers druk met het veranderen van de versieringen. De bewegende helper maakte plaats voor een slee met rendieren. De pakjes in de winkel verdwenen en maakten plaats voor een guirlande met belletjes. De hele dag klonken door de winkelstraat de alom bekende kerstliedjes.

 

Door het vaak gure weer in december dook iedereen in zijn winterjas. De opgehangen lampen in de winkelstraat straalden, zeker tijdens de steeds vroeger invallende avond, hun licht in het rond.

 

Ik weet wel, daar gaat het helemaal niet om in de adventstijd of met de kerstdagen. Toch maakte het op die kleine jongen een indruk die mij is bijgebleven. Ik vraag mij af, zouden onze kinderen dat ook nog hebben?

 

Of is het voor hen de normaalste zaak dat midden in de zomer gevuld speculaas op tafel komt en dat wij al vanaf augustus gebombardeerd worden met reclame-uitingen om toch vooral nu al de inkopen te doen voor iets wat over maanden plaats zal vinden?

 

Het heden en verleden, beiden hebben hun voor- en nadelen. Toch denk ik nu even meewarig terug aan vervlogen tijden!

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.