Herfst 2022

Gepubliceerd op 23 september 2022 om 17:00

03.03 uur vannacht – De herfst van 2022 is begonnen!

 

Elk seizoen heeft zijn charme, maar de herfst… wie kijkt daar niet naar uit? Voor mij is dit seizoen het seizoen waarin in terugdenk aan de vele herfstvakanties in de bossen.

 

Die bossen waar je, gestoken in spijkerbroek en warme trui, heerlijke wandelingen kunt maken. Waar je in de ochtend de nevel tussen de bomen ziet hangen, belicht door een oranje opkomende morgenzon. Waar je de geur ruikt van de natte aarde. Waar de takjes onder je voeten breken.

 

Dat bos waar een oranje/geel tapijt van vers gevallen bladeren zijn bezoekers opwacht en waar de bomen zich tooien in alle warme kleuren die jij je maar kan bedenken; van rood tot oranje en geel. Dat bos waar je de kinderen in de bomen ziet klimmen, waar de volwassenen knielen in rendiermos om de net ontdekte paddenstoelen te bekijken.

 

Maar er is meer dan het bos in de herfst. Wie afreist richting Moezel en Eifel (Duitsland) komt in een andere wereld terecht. De wijnraken zijn zwaar en raken bijna de bodem aan. Overal rijden de boeren over de steile hellingen om de oogst binnen te halen. Vele wijnproeverijen worden georganiseerd om de lokalen en de toeristen de heerlijkste variëteiten te laten proeven.

 

Voor wie thuisblijft… de avonden worden korter. Het buitenleven is voorbij en verplaatst zich weer naar de woonkamers. Daar is het warm en gezellig, hangt de geur van champignonsoep en speelt men met kaarslicht een gezelschapsspel. Daarna kruipt met onder een dekentje op de bank dicht tegen elkaar aan met een goed boek.

 

Herfst…

 

Hoe fijn en goed dit seizoen ook kan zijn, de herfst staat ook symbool voor het afbrekende leven. Want de bladeren op de grond, ze zijn gevallen van een afstervende boom. De paddenstoelen die groeien, ze groeien op verrotte plaatsen. De geoogste wijnranken, na de oogst sterven ook zij af.

 

Wie staat hier wel eens bij stil? Wie denkt er wel eens na over zijn eigen afstervende leven? Iedere dag valt er een blad. Al is de boom nog jong en fris, op een dag zullen de laatste bladeren van de boom vallen. Hoeveel bladeren de boom telt? Wanneer het laatste blad valt? Wij weten het niet.

 

Laten wij daar ook eens bij stil staan deze herfst! Dan gaan wij naarstig op zoek naar een manier om fris en groen te blijven. Al breekt de herfst des levens dan aan, gered zullen wij niet vergaan!

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.