Winter 2022/23

Gepubliceerd op 13 januari 2023 om 17:00

21 december 2022, 22:48 uur - De winter is begonnen!

 

Nee, niet iedereen kijkt uit naar de winter. Het is maar koud, het is maar guur. Maar persoonlijk kan ik daar erg van genieten.

 

Kou, je kunt je ertegen kleden. Een lange wollen winterjas, een warme das, de leren handschoenen liggen klaar. Eenmaal buiten is “Jack Frost nipping at your nose”, met andere woorden: de vrieskou doet je neus tintelen, je handen stijf worden, en die vrieskou zorgt voor een rode blos op de wangen.

 

Wat is het geweldig mooi om door een lichte vrieskoude door de natuur te wandelen. De rijp op de bomen en de bossen verspreidt een wonderlijke uitstraling. Zeker wanneer de winterzon de nevels boven het veld laat verdwijnen en er ontelbare kristallen als miljarden glittertjes het blijde zonlicht weerkaatsen.

 

Wanneer de winter zich in optima forma laat zien, en de witte vlokken zweven doorheen in bos en veld, dan raakt het land bedekt met een witte wollen winterdeken. Opvallend vind ik altijd de stilte die daarmee gepaard gaat. Alleen het kraken van de sneeuw onder de stevig gevoerde laarzen klinkt de stilte. Die stilte wordt pas doorbroken als de kinderen ontwaken en een grote verassing zien als de gordijnen opengaan en de ijsbloemen door een mager winterzonnetje van de ramen zijn gesmolten.

 

Dan juicht het kinderhart vol vreugde, dan worden er sneeuwpoppen gemaakt en glijdt men op de sledes door straten en van de heuvels. Dan worden vader en moeder weer heel even hun kinderen gelijk en genieten ook zij van het sneeuwplezier.

 

Als de temperaturen nog verder dalen bevriezen de sloten, plassen en de meren. De sneeuwpret maakt plaats voor ijspret. Je bent geen Nederlander als je niet even op het ijs hebt gestaan. De fanatiekelingen kunnen niet wachten tot het ijs sterk genoeg is en zijn verantwoordelijk voor de wakken. Zij die lang genoeg wachten binden de schaatsen onder en glijden door een op en top Hollands landschap. Koek en Zopie kramen komen uit het niets tevoorschijn om de hongerig geworden buitenmens te voorzien van snert of een warme chocomel!

 

Winter…

 

De dagen worden weer langer, de nachten korter. Hier en daar steken de eerste bloempjes hun kopjes boven de grond uit. De sneeuwklokjes en krokusjes bloeien in volle glorie en zullen tegen het einde van de winter het voorjaar aankondigen.

 

Maar voordat wij daar weer aan gaan denken; laten wij nog even van de winter genieten. Ik weet het, het kan lastig zijn voor wie naar zijn energierekening kijkt. Het kan lastig zijn, zeker wanneer de koude uitblijft. Dan krijg je zo’n natte/grijze winter, zoals wij nu ook hebben. Het kan lastig zijn wanneer het water naar binnen komt langs de muren (ja, dit is ook bij mij het geval).

 

Toch… Jack Frost is bij mij nog steeds van harte welkom. Ik kan niet wachten tot hij op mijn deur bonst en ik de verassing weer zie als bij mij de ijsbloemen zijn gesmolten en ik een wondere winter wereld aanschouw vanachter mijn bevroren kamerruiten!

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.