Licht in duistere tijden

Gepubliceerd op 6 januari 2023 om 17:00

Wat een somber weer toch begin januari van dit jaar. Het lijkt nog steeds niet licht te willen worden, een egaal grijze lucht is het beeld wat ik elke dag weer zie als ik naar buiten kijk. De regen komt met regelmaat met bakken uit de lucht. En dan de wind, het lijkt wel of er elke dag een fikse storm is. Je zou er moedeloos van worden.

 

De weersvoorspelling voor volgende week geeft hetzelfde beeld weer, een verbetering is niet te verwachten. Zou het een voorbode zijn voor dit jaar? Zouden we een somber jaar tegemoet gaan?

 

Je zou het bijna zeggen, maar dan wil ik u eens vragen terug te gaan in uw gedachten naar afgelopen zondagmorgen. Is het u ook opgevallen? Tussen al die sombere dagen was er op deze nieuwjaarsmorgen iets bijzonders aan de hand; de lucht was heel even strakblauw en een stralende zon verlichtte de straten en de pleinen. De vogels zongen weer!

 

En dat na zo’n bange nacht. Het was een donkere nacht waarin het kabaal der hel duidelijk hoorbaar was geweest, waarin het vuur in de lucht brandde. Het was een nacht waarin de dieren wegvluchtten. Zij zochten beschutting voor hun bange lot.

Het was ook een nacht waarin milieuvervuiling opeens geen rol meer speelde, terwijl dit normaal bovenaan elke agenda staat.

 

Maar na die nacht… Het is die nieuwjaarsmorgen heel even alsof een straal van omhoog ons bescheen. Alsof mens en dier eraan herinnerd werden dat al was de nacht nog zo donker en al zijn de tijden nog zo duister, er is ook licht. Ja, er is het Licht tot verlichting der heidenen.

 

Dan is het jaar Anno Domini 2023 begonnen. Dan weten wij niet wat het jaar ons zal brengen, maar dat vreugde en verdriet af zullen wisselen, dat staat buiten kijf. Wat zal er meer zijn?

 

Als het verdriet dit jaar de overhand zal nemen; denk dan eens terug aan die nieuwjaarsmorgen! Toen was er in het midden van de duisternis een licht te zien, toen was er de herinnering aan de belofte dat Hij voor ons zal zorgen dit nieuwe jaar.

 

Moet ik dit jaar dan ook niet beginnen met de woorden waarmee ik 2022 afsloot?

 

Soli Deo Gloria – Alleen aan God de eer!

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.