Nieuw Leven

Gepubliceerd op 31 maart 2023 om 17:00

Heeft u de groene knopjes aan de bomen ook gezien? In ‘t frisgroen doorbreken ze de donkerbruine, haast zwarte takken. Een hele winter leek de boom wel dood. Maar nu blijkt het tegendeel. Nu breken de knoppen open en laat de boom zien: “Ik leef! Al dacht u wat anders, al was het niet zichtbaar, ik leef! Ik ontwaak uit mijn winterslaap. Nu mogen mijn bladeren zich weer laven aan de zon, mogen mijn wortels het levenssap weer opdrinken wat uit de hemel nederdaalt. Nieuw leven!”

 

De lente is in het bijzonder het seizoen waarin wij stil staan bij nieuw leven. Wij zien de natuur zich vernieuwen na een lange, koude, sombere winter. Vorige week schreef ik er al kort over.

 

Over de vogels die druk zijn met het bouwen van de nesten. Ze vliegen af en aan. Ze breken takken van de nog dorre planten af en bouwen zo aan beschutting voor het kroost wat later in het jaar geboren zal worden. De nesten zijn ingenieuze bouwwerken van takjes en andere spullen. Het ene nest is nog mooier dan het andere. Stil heb ik afgelopen zondag staan kijken naar moeder merel die ingedroogde hortensiabloemetjes veelvuldig meenam. Dat zal een vrolijk nest worden!

 

Ook de andere dieren vermenigvuldigen zich. De warmte van de lentezon laat het koude lijf ontdooien en brengt een gevoel van romantiek naar boven. De boeren verlaten steeds vaker het huwelijksbed om midden in de nacht naar de stal te gaan. Ze worden wakker en voelen het aan, alsof een onbekende hand hen leidt: “Mijn dieren gaan bevallen, zij hebben hulp nodig”. Dan worden er soms midden in de nacht kalfjes, lammetjes en geitjes geboren.

 

Niet alleen in het dierenrijk is er sprake van nieuw leven. Al is het bij de mens niet alleen in de lente: Wat kan er een uitzien naar nieuw leven zijn. Nee, ik spreek helaas niet uit ervaring wat het is om nieuw leven te verwachten, maar zie het wel rond mij. Ook deze week bereikte mij weer een aankondiging: “Wij zijn in blijde verwachting van een kindje!”

 

In blijde verwachting, van wat? Van de geboorte van een klein baby’tje, een jongen of een meisje. In blijde verwachting van gebroken nachten, waarin papa of mama met de kleine door het huis moet lopen om hem/haar stil te krijgen. In verwachting van guitige blikken en twinkelingen in de ogen, gevolgd door luid gegrinnik. In verwachting van broekjes die zich vullen met presentjes voor papa en mama.

In blijde verwachting zijn… wat geeft het een grote vreugde aan de ouders. Wat leven broers en zussen mee naar het moment dat, in de barensnood, het kindje ter wereld komt en laat horen:
 Ik leef! Ik word geboren uit de buik van mijn moeder. Nu mogen jullie mij allemaal zien, niet alleen op een echo, maar in het echt. Nu lig ik aan de borst van moeder, nu slaap ik op de schouder van vader, nu mag ik geboren zijn. Mij is leven geschonken door Hem!”

 

Over twee weken is het Pasen. Wat denken wij op deze twee dagen in het bijzonder over nieuw leven. Op de goede vrijdag is de dood ingetreden. De Heere Jezus stierf aan het kruis om voor Zijn volks zonden te betalen. Dan leek het op die vrijdag of er nooit meer redding zou zijn. En toch…

Pasen breekt aan. De steen werd afgewenteld, Hij werd gezien van Maria. Dan klonk de boodschap: “Ik leef! Al dacht u dat het al verloren was en er geen redding van uw zonden meer mogelijk was, ik leef! Ik ben waarlijk opgestaan! Ik heb de dood overwonnen, ik heb de duivel verslagen. Ik leef en gij kunt zalig worden! Doordat ik de strijd heb gestreden, doordat ik de dood heb overwonnen, kunt gij eeuwig leven.” Dan was er daar in Jeruzalem en zoals ieder jaar tot het einde der tijden een herdenking van Nieuw Leven!

 

Dan kan ik maar afsluiten met één vraag: Kijken wij uit naar nieuw leven? Of kennen wij het al?

Want… ook wij liggen allen in de dood, de winter des levens. Kijken wij uit naar nieuw leven? Of wachten wij tot de herfst des leven aanbreekt en nieuw leven haast nog onmogelijk is? Laten wij elkander eraan herinneren: “Er is nieuw leven mogelijk! Ook voor ons kan de lente des levens aanbreken door Zijn genade. Er is nieuw leven mogelijk! Een leven door Zijn dood bereid,

een leven in Zijn heerlijkheid!”

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.