Lente

Gepubliceerd op 24 maart 2023 om 17:00

Maandag 20 maart 2023, 23:24 uur – De lente van 2023 is begonnen!

 

Nee, er was weinig van te merken deze avond. De temperaturen waren niet hoog, de winterjas was nog noodzakelijk. Zeker met de neerdalende regen, maar toch… de lente is begonnen.

 

Wat kun je daar als Nederlander naar uitkijken. De winter kan lang duren, de dagen zijn kort. Zeker wanneer de temperaturen niet onder het vriespunt wilden dalen waren de dagen saai. Een egaal grijze lucht heeft veel vocht doen nederdalen. Dan snak je naar de zonnestralen en naar wat warmte.

 

Als dan de lente aanbreekt en de zon vaker zijn licht laat stralen ontwaakt men uit de winterslaap. De somberheid die zeker de eerste maanden van het jaar met zich meebrengen wordt verdrongen door nieuwe kleuren, nieuwe beelden en nieuwe geuren.

 

Na het grijze en donkere van de winter verschijnen aan de kale takken van de bomen fris groene blaadjes. De fruitbomen tooien zich in witte, roze, en pastel-oranjetinten met ontelbare fragiele bloemetjes.

 

De sneeuwklokjes en krokussen maken plaats voor de gele narcissen en bont gekleurde tulpen die overal in ons vaderland hun weelderige bloemenpracht laten zien. Wij zien weer het Nederland wat door zovele kunstschilders is vastgelegd, wat door zovele toeristen speciaal in de lente wordt bezocht. Waar zeer vele selfies worden gemaakt van de bollen, de molens en de Hollandse luchten.

 

We leven in een land waar wij de zoete geur van de bloeiende hyacinten in huis willen halen. Weg met de warme winternoten van kaneel, kruidnagel en chocola! Het is tijd voor frisse geuren van lelietjes van dalen en lentemorgens waarin de dauw op het land staat.

 

De lente

 

Het is het seizoen waarin wij mogen zien dat er na de dood ook leven kan zijn. In de natuur is het alom zichtbaar. Hernieuwing vindt plaats in de flora maar ook in de fauna.

 

Wie ’s morgens vroeg wakker wordt hoort vele vogels hun zangen zingen! En wie voor het raam gaat staan om de eerste zonnestralen het lichaam te laten verwarmen, die ziet ze ook. Ze vliegen af en aan om takjes te verzamelen om de nestjes te bouwen waarin over niet al te lange tijd de kuikens zullen piepen om hulp van de moeders.

 

Wie dan naar buiten gaat en tussen de weilanden doorloopt ziet ook daar het jonge grut; kalfjes en lammetjes springen door het gras, kleine egeltjes kruipen achter moeder aan het pad over, vele kuikentjes spartelen in een lange rij achter mama aan door het water.

 

De lente

 

Wat een vreugde gaat ervanuit. Wat een hernieuwde energie wordt er geboren.

 

Voelt u het ook al in u? Krijgt u er ook zo’n zin in om erop uit te trekken. Om de somberheid van de winter tezamen met de zware winterjas van u af te schudden, en naar buiten te rennen om fluitend door de velden te huppelen?

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.