Happy Birthday!

Gepubliceerd op 12 april 2024 om 17:00

Van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag en een fijne dag toegewenst!

 

Vele malen per jaar gaat de felicitatie de deur uit per app, per kaartje en mondeling. Wij feliciteren de ander met zijn nieuwe levensjaar en laten dit bij diegene die wij beter kennen vergezeld gaan met mooie geschenken.

 

Een verjaardag vieren, wij doen het graag. Het is het moment bij uitstek om familie en vrienden te ontmoeten in een ontspannen sfeer. Om bij te praten en te horen hoe het met de ander gaat en dat onder het genot van een hapje en een drankje.

 

Natuurlijk begint het in de middag met een stukje taart met thee en koffie, voor de kinderen een glaasje sap of ranja met een rietje en zo’n feestelijk parapluutje erbij! In de avond gaat de frietpan aan voor de snacks, worden de knakworstjes opgewarmd, gaan de zakken chips open en worden de schalen gevuld. En natuurlijk mag ik de borrelnoten ook niet vergeten.

 

Wij eten, wij drinken, wij praten maar bovenal vieren wij het feest met elkaar! Want samen is veel leuker dan alleen!

 

Die ene dag in het jaar staan wij in het middelpunt van alle aandacht en wij genieten er met volle teugen van!

 

Je verjaardag vieren veranderd wel naarmate men ouder wordt;

 

Als kind is je verjaardag de allerspannendste dag van het jaar. Op die dag mag je trakteren op school, mag je het hulpje van de juf zijn en op je stoel staan om te worden toegezongen. Ook komen je vriendjes en vriendinnetjes mee van school voor je feestje, en natuurlijk vertel je niet wat je gaat doen (maar iedereen moet wel zijn zwemkleding meenemen!)

 

Als tiener is de dag wat dubbel. Paps en mams willen persé dat je thuis bent en met de kleine broertjes en zusjes je verjaardag viert. Nou ja… vooruit dan, maar zodra je de kans krijgt ontvlucht je het huis en laat je de nette verjaardagskleren in een hoek van je kamer belandden. Snel wat gemakkelijke kleding aan en op naar de vriendengroep. Daar springen de kroonkurken van de bierflesjes of staan de roze mocktails je al op te wachten en volgt er een avond gezellig kletsen met vrienden en vriendinnen. En natuurlijk hebben je vrienden de meest gekke maar geweldig noodzakelijke gadgets gescoord, speciaal voor jou.

 

Als volwassene wordt de verjaardag toch wat anders. Ten eerste kijk je verbaasd naar de kassabon na het doen van de inkopen voor het feestje. Dat wordt weer een paar uur overwerken… Wie kinderen heeft maakt het die dag natuurlijk extra leuk voor hen. Je ‘slaapt’ zogenaamd uit, zodat je partner vergezeld door de kinderen je wakker kan komen maken. Daarna samen ontbijten. Dan moet jij naar je werk zodat er aan een taart gewerkt kan worden en bij thuiskomst wacht er een waar spektakel op je in alle kleuren van de regenboog. En natuurlijk horen daar zelfgemaakte tekeningen bij die jij de allermooiste vindt die je ooit hebt gezien!

Zonder kinderen kan het zeker ook een feest zijn. Want rond 07.00 uur begint je telefoon te trillen met allerlei gelukwensen. Zo kom je weer in contact met oude vrienden en kun je samen met hen eens bijpraten. Op je werk is de stoel versiert en hangen er ballonnen aan de computer. Zo zorgen je collega’s ervoor dat jij je jarig voelt!

 

Als oudere kijk je ’s ochtends vroeg als de zuster of broeder je uit bed heeft geholpen naar de foto van je partner die niet meer is. Tranen wellen op in je ogen als je terugdenkt aan de verjaardagen van voorheen. Hoe gezellig het altijd was. Maar dan wordt er op de deur geklopt, kinderen en kleinkinderen komen de kamer binnen. Op je schoot kraait je eerste achterkleinkind. Het duurt niet lang of de kamer hangt vol met tekeningen en ruikt naar de prachtige boeketten die bezorgd zijn. Je raakt de tel in de verjaardagen kwijt, ze lijken elkaar steeds sneller op te volgen. Aan het einde van de dag, als de rust is weergekeerd en het tijd wordt om naar bed te gaan loop je voorzichtig naar het kastje met de foto van je partner. Zacht druk je een kus erop: “Dank voor alles wat je mij gegeven hebt” fluister je zacht.  “Ik mis je!”

 

Verjaardagen… ze zijn er in alle soorten en maten. Ieder viert hem op zijn of haar manier. Dat is ook goed, immers, de één hecht er meer waarde aan dan de ander. Zelf vertel ik niemand wanneer ik jarig ben en sla ik de festiviteiten waar mogelijk zelfs liever over.

 

Maar één ding mogen wij op zo’n dag niet vergeten; wij zijn weer een jaar in het leven gespaard. Er is een jaar toegevoegd aan onze genadetijd, aan de tijd hier op aarde. God heeft ons op de dag van onze verjaardag een nieuw levensjaar in doen gaan. Hoe oud je dan ook bent, hoe je je verjaardag ook viert, hoeveel waarde je er ook aan hecht; alleen als wij dat als een gift van Hem zien, als een blijk van genade en dat in ons hart mogen gevoelen, dan kan het een Happy Birthday zijn!

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.