De perfecte gift

Gepubliceerd op 19 april 2024 om 17:00

Geboortes, huwelijken en verjaardagen… allen gaan ze gepaard met de drang om de ander iets te schenken. Een gift om de al-dan-niet mondelinge felicitatie kracht bij te zetten.

Het behalen van een rijbewijs, slagen voor de middelbare school, of een nieuwe baan; wederom komen er presentjes aan te pas. Want… wij feliciteren de ander met een behaald resultaat. Daar hoort een cadeautje bij.

Zelfs in de kerk is het krijgen van cadeautjes geen vreemde gebeurtenis. Bij het huwelijk wordt het echtpaar een Bijbel geschonken die in het gezin gebruikt kan worden, bij het doen van openbare belijdenis krijgen de catechisanten goede boeken mee, enz.

 

Als wij op persoonlijk vlak al uitpakken met cadeaus; op algemeen vlak helemaal. Elk jaar stijgen de uitgaven aan giften rond Valentijnsdag, de Kerstdagen en oud/nieuw naar recordhoogten.

 

Bovenstaande momenten zijn allen feestelijk te noemen, echter, ook in de mindere tijden grijpen we naar de kracht van de gift. Zo schenken wij fruitmanden bij ziekten, sturen wij kaarten in tijden van leed en maken wij ovenschotels klaar voor de rouwende families.

 

Cadeaus geven, het is van alle tijden en plaatsen. Zeker bij verjaardagen is het uitkijken wat je de ander geeft, want… wie durft er nog af te komen met de standaard fles badschuim? Dat kan echt niet meer, die heb je de voorgaande 5 jaren al gegeven. Maar ja, wat dan?

 

Lijstje.nl biedt uitkomt. Je vraagt even de lijst op bij de ander en vinkt het cadeau af wat binnen je budget past. Automatisch word je doorgelinkt naar bol.com waar je alleen nog op bestellen hoeft te klikken, je vinkt de inpakservice ook nog even aan. Heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Na ontvangst gooi je de goed overdachte gift (nou ja, soort van) in de kofferbak van de auto. Hopelijk is de ander er blij mee.

 

Wie het niet vindt kunnen om met een regulier cadeautje aan te komen, die besteed er extra aandacht aan. Zo worden er cd’s samengesteld speciaal voor de jarige, worden er kussens besteld met opdruk, worden er schilderijen geschilderd en wordt er contact opgenomen met familieleden om te weten wat de ander eigenlijk echt nodig heeft, terwijl de jarige het misschien niet durft te vragen.

 

Ook ik krijg wel eens giften. Persoonlijk heb ik er altijd wat moeite mee om het in ontvangst te nemen, want… ben ik het waard om de gift aan te nemen? Heb ik dat verdient? Ik ben zelf zo iemand die graag geeft en het moeilijk vindt om te ontvangen. Geldt dat ook voor u?

 

Maar als je dan toch wat krijgt… wat voor een gift het ook mag zijn, moeten wij de ander daar dan niet dankbaar voor zijn? De ander heeft geld of tijd of moeite in de gift gestopt. Dan kan uit het simpelste cadeau de grootste liefde blijken.

 

Dan gaat het niet meer om de hoeveelheden cadeaus, of de prijs ervan, dan gaat het om te betekenis erachter en is het cadeau enkel de drager van de boodschap.

 

Tot slot, nog even naar de titel van dit artikel. Ik heb een vraag: Bestaat het perfecte cadeau?

 

Want goederen kunnen wij schenken, maar zijn immateriële giften niet veel belangrijker?

  • Schenk liefde waar deze verkilt
  • Schenk een schone mouw om de tranen te drogen van de bedroefde
  • Schenk een luisterend oor aan de bedrukte
  • Schenk een omhelzing aan hen die je van harte liefhebt
  • Schenk je hart aan hen die het geraakt hebben

 

Maar boven dit alles is er maar 1 perfect cadeau:

  • Vraag God om gezondheid voor het hier en nu en het toekomende.

Want alleen die gift kan 100% perfect zijn.

 

Daarom sluit ik dit artikel af met een wens; ik wens u allen al het onmisbare toe!

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.