Ode aan de mogelijk makers!

Gepubliceerd op 8 januari 2021 om 17:00

Kerst is weer voorbij, oud- en nieuwjaarsdag zijn geweest. Voor de meesten is het werkjaar weer begonnen afgelopen maandag. Velen van ons hebben met kerst een extra lekkere maaltijd gegeten, wij gaven elkaar presentjes, en hebben getracht niemand te vergeten de afgelopen dagen. Maar nu zit het er weer op… de prullenbakken en glasbakken overstromen van al het afval wat overgebleven is.

 

Maar… hebt u erbij stil gestaan dat er keihard gewerkt is om alles mogelijk te maken? Ik wilde dit jaar dan ook begin met een ode aan hen die voor en achter de schermen gewerkt hebben om kerst voor u en mij mogelijk te maken.

 

In de weken voorafgaand aan de kerstdagen heb ik veel contact gehad met een postbezorger. De drukte kwam, zo voor de kerstdagen, tot een bizarre hoogte. “Nog 3000 pakjes… dan ligt het depot echt vol. Ik breng elke dag zoveel mogelijk bestellingen rond, maar het is echt bizar”. Mede doordat Nederland in lockdown is werd er extra besteld. Tel daar alle kerstpresentjes bij op… en de postbedrijven stond het water aan de lippen.

Ja, dan komen pakketjes wel eens te laat (zoals ook bij mij gebeurde)… Ja, dan ben ik wel eens thuis geweest omdat ik dacht dat er wat bezorgd werd (wat niet gebeurde)…. Ja, dan kwamen er kerstkaarten te laat… Ja, dan zet er een bezorger zijn busje wel eens op een onhandige plaats neer…
Maar moet ik dan boos worden op de organisatie? Nee… ze hebben gedaan wat ze konden. En boos worden op de bezorgers doe ik zeker niet. Zij allen hebben de benen uit hun lijf gelopen, hebben rondgereden totdat de bestelbusjes bijna oververhit waren. Daarom: Lof aan al die honderden postbezorgers in Nederland die bij ons de liefdevolle attenties hebben thuis bezorgd!!!

 

Met kerst blijkt het een traditie te zijn om de kalkoen aan te snijden, om te gourmetten of een heerlijke rollade te bereiden. Hebt u er ooit bij stil gestaan dat slagers en hun teams hiervoor extra lang moeten werken?

In de week voorafgaand aan kerst had ik contact ermee. Wij gaan elke avond langer door om alle bestellingen rond te krijgen.
Op 23 december reed ik, midden in de nacht (half 1), terug naar huis langs een andere slager. Daar waren de lampen nog aan. Het team was volop bezig alle bestellingen ook daar klaar te maken. Ik heb maar even een appje gestuurd: “Ik realiseerde mij dat jullie een monsterklus aan het doen zijn daar... En wij als consumenten vinden het dan niet meer als normaal dat we onze bestelling op kunnen halen morgen.”
Ik kan u verklappen: ze zijn de hele nacht doorgegaan. Toen ik namelijk om kwart voor 8 de volgende morgen weer in de buurt was zag ik het team nog steeds rondrennen. Daarom: lof aan alle slagers die ervoor gezorgd hebben dat u heerlijk kon genieten van alle vleesspecialiteiten!!!

 

Maar niet alleen de slagers hadden het druk, ook de bakkers waren druk bezig. Toen ik de 23ste naar huis reed, kwam ik ook een bakkersbusje tegen. Bij die bakker stond er de volgende morgen om 07.15 uur al een rij wachtenden, zo begreep ik. De kerststollen, kerstkransjes, broodjes en taarten waren nog maar net af. Ook bij de bakkers hebben teams door heel Nederland nachten lang gewerkt. Daarom: lof aan alle bakkers van Nederland!!!

 

En dan diegene die in zorginstellingen en ziekenhuizen werken. Voor hen waren er geen vrije dagen; nee, zij stonden aan de bedden overal in Nederland om hen te verzorgen die het nodig hadden. Uw geliefden zaten er wellicht wel tussen. Wij vinden het zo vaak normaal dat ze doorwerken, daar hebben ze nu eenmaal voor gekozen. En maar klagen als er iets niet naar wens is… maar… zij hebben ook familie en gezinnen thuis zitten. Toch zijn ze beschikbaar voor hen die het nodig hebben. Daarom: lof aan allen die in de zorg hebben gewerkt tijdens de feestdagen!!!

 

In het bijzonder wil ik ook even aandacht vragen voor de hulpdiensten die tijdens de kerstdagen en vooral tijdens oud- en nieuw het druk hadden. Onze ambulancebroeders, brandweerlieden en politieagenten. Zij hebben hun eervolle werk ook dit jaar moeten doen in soms barre omstandigheden. Wanneer gaan wij nu eens leren in Nederland dat wij van onze hulpdiensten af moeten blijven? Het zal vast voortkomen uit stoer doen, maar nee… het is echt niet cool om vuurwerk naar hulpdiensten te gooien. Nee, het is echt niet cool om hulpdiensten met z’n allen op te wachten. Nee, het is echt niet cool om hen uit te schelden. Ook zij doen hun werk om ons allen te beschermen en te helpen. Dus… denk daar eens om de volgende keer. Daarom: Lof aan alle hulpdienstmedewerkers, op de weg of achter de telefoons en computers! Uw werk is onmisbaar!

 

Heb ik dan iedereen gehad? Nee… vast nog niet. Er zijn nog zoveel meer mensen die keihard hebben moeten werken om de feestdagen mogelijk te maken. Daarom: Lof aan alle mogelijk makers van Nederland!!!

 

PS: zullen wij gelijk ook afspreken een beetje extra lief te zijn voor hen allemaal? Alvast bedankt!

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.