Terug naar Groep 8 (Deel 1)

Gepubliceerd op 10 september 2021 om 17:00

Die zolder moest toch maar eens een keer opgeruimd worden. Hij begaf het bijna onder het gewicht van alle dozen die daar opgeborgen stonden. En wat je niet allemaal tegenkomt dan; kleren die je als ventje van 1 droeg, speelgoed wat je al jaren al verloren had beschouwd, je eerste knuffel.

 

Spullen die tot herinneringen leiden. De goede en de slechte, ze komen beiden boven drijven.

 

Maar er zat ook iets tussen die spullen wat de aanleiding is tot het schrijven van dit artikel. In de spullen vond ik een schriftje terug met opstellen die ik vroeger, in groep 8, heb geschreven. De tijd waarin ik dit schreef was voor mij geen feest, nee ik was de meest gepeste jongen in de klas. Maar dat is een verhaal voor een andere keer.

 

Terug naar het schriftje wat nu voor mij ligt.

Schrijven had voor mij nog geen hoge prioriteit. Ik had genoeg andere dingen te doen. Mijn opstellen in die tijd waren dan ook zo kort mogelijk. Dat is nu wel anders…

 

Ik heb besloten af en toe een opstel te publiceren. Dit stelt mij in de gelegenheid om een recensie te schrijven op mijzelf, of nou ja… mijn jongere ik, mijn ik die in groep 8 zat en daar deze opstellen schreef. (PS: ik neem de opstellen letterlijk over, dus inclusief schrijffouten.)

 

Terug naar Groep 8

Naam opstel: Burgers’ Zoo

 

’s Morgens om 7 uur werdt ik wakker. Het eerste waar ik aan dacht was dat we vandaag naar Burgers’ Zoo gaan. De volgende deelen behandel ik: Burger’s Busch (Jungel) – Burger’s desert – Burger’s Ocean – Burgers zoo.

 

Burger’s Bush

Buger’s Bush is een soort Jungel. Het is er tropisch warm. De dieren die in de Jungel leven zie je er ook, bijvoorbeeld alligators. (Als je in het water zou vallen, dan weet ik niet of je er zonder kleerscheuren af zou komen.) Er leven ook verschillende insecten, maar die zie je zomaar niet. Er leven ook vlinders en keurige vogels.

 

Burger’s Desert

Burger’s Desert is een zuid-Amerikaanse woestijn. In zuid-Amerikaanse woestijnen is het niet heet nie koud maar gewoon +/- 18 graden Celcius. Er leven ook steenbokken.

 

Burger’s Ocean

Burger’s Ocean is een onderwaterwereld. Er leven prachtige vissen in alle kleuren van de regenboog.

 

Burger’s Zoo

Burger’s zoo is de normale dierentuin, en wij liepen de route van de nummers 1 t/m 24.

 

Die was de dag in Burger zoo, hij was heel leuk!

 

Cijfer: 7

 

Terug naar 2021

Oei, plaatsvervangende schaamte maakt zich inmiddels deel van mij. Waarom zou ik dit willen publiceren? Maar goed, ik besef dat ik toen een stuk jonger was en mijn woordenschat minder mogelijkheden gaf om mijzelf uit te drukken.

 

Voor mij waren dierentuinbezoeken altijd een hoogtepunt in het jaar. Ik vond het geweldig om te dromen over verre oorden en andere culturen (dat is nog steeds zo).

Ik herinner mij dit dagje naar Burgers nog goed. De andere werelden die je in 1 dag kunt bezoeken spraken toen en spreken nu nog steeds tot de verbeelding.

 

Waar ik nu sommige verblijven oversla vanwege de allergische reactie op de stoffen die je ongemerkt inademt, kon ik toen nog zonder zorgen voor een hok blijven staan en alles in mij opnemen.

 

Over het publiceren van dit artikel heb ik wel lang nagedacht. Het is niet mijn bedoeling om even een beetje reclame te maken voor Burgers Zoo. Toegegeven; het is (mijns inziens) 1 van de mooiste dierentuinen van Nederland, maar niet de enige die het vermelden waard is.

 

Wel heb ik een aantal keren in een scheur gelegen over wat ik zat over te typen. Waar mijn Nederlands al behoorlijk wat fouten bevatte, was mijn Engels zeker niet beter. Jungel… serieus?

 

Toch was dat niet het meest bijzondere. Nee, dat vond ik toch wel de zin: “(Als je in het water zou vallen, dan weet ik niet of je er zonder kleerscheuren af zou komen.)” Behalve het feit dat ik het wel humoristisch vind dat ik een halve bedreiging uitte, ben ik toch wel benieuwd hoe ik dacht van het water af te kunnen komen?

 

Wat mij ook opviel was dat ik totaal geen zin had om dit stuk te schrijven. Ik begon nog wel serieus, maar tegen het einde van het opstel werden de teksten korter en beperkte ik mij tot een simpele opsomming. Zelfs de routenummers kwamen eraan te pas. 

 

Ben ik dan zo negatief over mijn schrijfkunsten? Nee, niet helemaal. Wat ik toen blijkbaar ook al deed, en nog steeds doe, is het met grote regelmaat verwerken van spreekwoorden in de tekst (ergens zonder kleerscheuren vanaf komen, alle kleuren van de regenboog). Daaruit spreekt mijn grote waardering voor spreekwoorden en gezegdes. Dat is onveranderd.

 

De 7 die ik toen kreeg, ik bedank mijn leraar er hartelijk voor! Of het terecht is? Dat laat ik aan u als lezer.

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.