Waar gaat de reis heen?

Gepubliceerd op 24 september 2021 om 17:00

De vakantieperiode ligt achter ons. Ondanks de beperkingen die gelden zijn velen van ons ertussenuit geweest.

 

Diegenen die het aandurfden vertrokken over de weg, over zee en door de lucht naar verre bestemmingen. Andere culturen verwonderden ons, andere talen kwamen ons ter ore, het eten smaakte zoals wij nog nooit geproefd hadden.

 

En nu zijn we weer thuis. Terug van de vakantie. We zijn weer opgeladen door het moment rust dat wij hebben gehad. Nu zijn we klaar voor een nieuw werkjaar en beginnen wij weer vol goede moed aan de arbeid.

 

En juist nu de vraag: Waar gaat de reis heen?

 

Een paar dagen geleden liep ik in een boekwinkel rond. Daar trof ik een boek aan met dezelfde titel als dit artikel. Ik heb het boek niet open geslagen, maar het zette mij aan het denken. Juist nu de vakantie achter de rug is, voelt de vraag verkeerd. Had de titel niet moeten zijn: "Waar ging de reis heen?"

 

Waar wij zijn geweest, het ligt achter ons. Wij kunnen niets meer veranderen aan het achterliggende. Momenten zijn voorbij gegaan. Sommige zullen ons bijblijven, andere vervagen in de tijd. Keuzes die wij gemaakt hebben kunnen van invloed zijn op de toekomst, veranderen kunnen wij ze niet meer.

 

Maar, waar gaat de reis heen? Wij reizen voort de onbekende toekomst in. Dat realiseerde onze koning zich ook toen hij tijdens zijn inauguratie zei: "Wat de toekomst brenge moge, dat weet geen mens".
Hij was zich ervan bewust dat de onbekende toekomst mooie, maar ook zorgelijke omstandigheden voort zal brengen.

 

Samen reizen wij voort op de weg des levens. Elke dag, elk uur en elke seconde reizen wij voort naar... het einde. Want op een dag stopt de reis. Op een dag blazen wij onze laatste adem uit. Als de ziel ons lichaam verlaat dan reizen wij naar onze eeuwige bestemming.

 

Op dat moment maakt het niet meer uit of wij op vakantie zijn geweest naar Italië, Mexico, Spanje of in Nederland blijven. Op dat moment gaat het erom wat wij op onze reizen gedaan en gezocht hebben. Zijn wij dan in ons leven bezig geweest met aards reizen of zijn wij in ons leven bezig geweest met onze levensreis en hebben wij daarin het juiste gezocht?

 

Dan is het een groot wonder als wij mochten ontvangen het goed dat slechts Eén kan geven. Dan kennen wij de eindbestemming van de reis door genade.

 

Dan is het geen "Wat de toekomst brenge moge, dat weet geen mens".
Dan kent de vraag een antwoord, dan weten wij waar onze reis heen gaat. Ookal weten wij niet wat de toekomst ons zal brengen, dan zijn wij geborgen.
"Wat de toekomst brenge moge, mij geleidt des Heeren hand."

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.