Afblijven!

Gepubliceerd op 14 januari 2022 om 17:00

Jaarwisseling 2021-2022, waar de nacht voor een groot deel van Nederland rustig verliep, was dat niet het geval voor hulpverleners.

 

Even een rondje Nederland:

Friesland – In het plaatsje Tzummarum was er onenigheid tussen jongeren en de ME. Hierbij ontstond brand. Toen de brandweer het vuurtje wilde blussen keerde de groep jongeren zich tegen de brandweer.

Drenthe – in Elim raakten mensen gewond bij een vreugdevuur. De toegesnelde hulpverleners moesten tijdens hun werk beschermd worden door de ME.

Gelderland – Op meerdere plekken in het zuiden van de provincie werden brandweerlieden en politieagenten bekogeld met vuurwerk.

Utrecht – In Woudenberg was een groep jongeren de hele nacht bezig om de confrontatie met de ME te zoeken. Politieauto’s werden beschadigd en in brand gestoken. Toen een omstander probeerde de auto te blussen werd hij door de groep jongeren mishandeld.

Amsterdam – Groepen jongeren maakten de stad onveilig. Brandweerlieden konden hun werk alleen doen met ME bewaking.

Zuid-Holland – Er ontstond brand in Moordrecht. De toegesnelde brandweer werd aangevallen door een groep jongeren. Inzet van de ME was noodzakelijk.

Noord-Brabant – In Dinteloord werden meer mensen aangehouden dan er op 2 handen geteld konden worden. De reden? Het gooien van (zwaar) vuurwerk naar politieagenten en handhavers. Voertuigen zijn zwaar beschadigd.

 

Gelukkig nieuwjaar allemaal! De beste wensen! Maar wacht even… wat gebeurde er ook in 2022 tijdens de jaarwisseling allemaal? Wat zijn dit voor praktijken? Want… het is maar een klein lijstje van alle incidenten tegen hulpverleners. En de incidenten beperkten zich niet alleen tot deze nacht. Nee, met grote regelmaat zijn politie, brandweer, ambulancepersoneel en andere hulpverleners het mikpunt van geweld.

 

Hoe komt dat zo? Waar komt het vandaag? En… beginnen wij dat al normaal te vinden? Het zijn vragen die wij ons allemaal moeten stellen.

 

Zelf heb ik enkele keren als ambulancebroeder geopereerd bij onze zuiderburen. Het was in de tijd van de terroristische aanslagen aldaar. Daar ervaarde ik (slechts een klein deel) van het dreigende geweld. Bij ziekenhuizen viel de deur van de ambulancesluis met een klap achter de auto dicht (zodat er niemand mee naar binnen kon glippen), bij het ophalen van een patiënt in de Joodse wijk stonden er binnen 2 minuten een aantal gewapende militairen om ons heen om ons te beschermen tegen mogelijk geweld. Een gevoel van veiligheid kreeg ik er niet door.

 

Opvallend in de nieuwsberichten vind ik dat er vaak gesproken wordt over grote groepen jongeren die hulpverleners aanvallen. Op een uitzondering na zijn het de oudere kinderen/tieners/jong volwassenen die ter sprake komen. Ik vermoed dat veel geweld dan ook voortkomt uit het stoer willen doen of mee willen doen. Groepsdruk speelt in deze leeftijdscategorie mee. Het erbij willen horen is sterker dan het rationeel denkvermogen.

 

En waar de denkwijze veranderd als men ouder wordt, blijft dit altijd een bestaand gevoel. Tijdens de research voor dit artikel kwam ik ook een artikel tegen waarin ambulancepersoneel aangaf bang te zijn om naar demonstraties toe te moeten. Hoe ver zijn wij als maatschappij gezonken?

 

Onwillekeurig vraag ik mij af; zou daar ook niet een deel van de oorzaak liggen? Als wij als volwassenen dit voorbeeld geven, wat valt er dan van onze kinderen te verwachten? Zij volgen ons voorbeeld…

 

Nog belangrijker is de vraag of het geweld tegen hulpverleners er niet bij begint te horen. Alles waar wij in grote regelmaat mee geconfronteerd worden is toch normaal na een tijdje? Maar op dit punt ben ik heel stellig: NEE! Geweld tegen hulpverleners is niet normaal!

 

Het zijn de mannen en vrouwen die hun leven in de waagschaal leggen om onze levens te redden. Hen moeten wij dan ook beschermen waar mogelijk. Hen moeten wij een hart onder de riem steken als ze het nodig hebben. Hen moeten wij heel, heel, heel zuinig op zijn. En het belangrijkste: AFBLIJVEN van hen die je beschermen! Waag het niet om een vinger uit te steken naar de hulpdiensten!

 

Jij die het stoer vindt om vuurpijlen af te vuren op de ME, jij dit het stoer vindt om stenen te gooien naar de brandweer, jij die het stoer vindt om met je vrienden de ambulance tegen te houden… Hoe zou jij het vinden als jij diegene was die hulp nodig had en zij jou niet konden helpen omdat anderen hen aanvielen?

 

Laten wij er samen voor zorgen dat hulpverleners veilig naar hun werk kunnen. En zo lang dat niet het geval is en wij als maatschappij onze hulpverleners niet kunnen beschermen, laten wij dan samen vragen om bescherming voor onze hulpverleners aan de grote Hulpverlener met de bede uit Psalm 140 : 4;

 

Bescherm hen voor de goddelozen,

O HEER, o Rechter van 't heelal!

Verlos hen van 't geweld der bozen,

Die niets bedoelen dan hun val.

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.