Mijlpalen

Gepubliceerd op 4 maart 2022 om 17:00
Mijlpalen

In vroeger tijden stonden er mijlpalen langs de wegen. Stenen zuilen waarop de afstand tot de stad of het dorp stonden aangegeven. Na de mijlpalen kwamen de wegwijzers en ‘paddenstoelen’, tegenwoordig kijken we even op onze telefoon hoe ver het nog is en wat de snelste route naar de bestemming is.

 

De mijlpaal is ontstaan in de Romeinse tijd. Aangezien de GPS nog niet bestond plaatsen de Romeinen om de mijl (mille) een paal langs de wegen. Een mijl is ongeveer 2000 stappen en bestrijkt zo’n 1400/1500 meter. Ondanks dat wij nu geen mijlpalen meer kennen, ze zijn niet in de vergetelheid geraakt.

 

‘Een mijlpaal bereiken’; het is een gezegde wat wij in Nederland nog steeds gebruiken. De betekenis van dit gezegde is volgens van Dale: “belangrijke gebeurtenis in een mensenleven, in de geschiedenis: een jubileum vieren”.

 

Het gaat om die momenten in je leven waarop al je vezels zich samentrekken, er een zinderende spanning in de lucht hangt, je merkt; “Dit is een moment in de tijd. Een uniek moment. Een moment wat zich niet meer zal herhalen. Over lange tijd weet ik nog dat ik dit moment hier en nu mocht meemaken.” Op zo’n moment houd je de adem in en lijkt de tijd voor heel stil te staan.

 

Wie herinnert zich niet het moment waarop je, na het de spannende examens op de middelbare school hoorde: “Gefeliciteerd. Wij mogen je feliciteren met je diploma”? Dat je na weken van hard werken en spanning nu uit mocht ademen.

 

Wie herinnert zich niet het moment waarop je voor het eerst verliefd werd? Dat onrustige gevoel in het binnenste? Dat gevoel van spanning, even niet meer weten wat je moest doen. Dat je hoofd en lijf een eigen leven gingen lijden en je het gevoel had voor schut te staan. Die blossen op de wangen, het klamme zweet onder de oksels op het moment dat de geliefde naast je stond? De eerste kus?

 

Wie herinnert zich niet die schoolreis op school waar je zo naar uit had gekeken? Of dat verjaardagsfeestje waarop je vriendjes en vriendinnetjes voor het eerst bij je thuis mochten komen? Die dag waarop jij in de belangstelling stond?

 

Wie herinnert zich niet die belangrijke sollicitatie waar je zo nerveus voor was? Die ene vraag had je niet aan zien komen, dus gaf je maar een dom antwoord. Het mag wel een wonder heten dat je toch aangenomen werd. Maar wie herinnert zich niet het belletje waarop de chef personeelszaken je belde en zei: “Gefeliciteerd. Jij bent uitgekozen om bij ons te komen werken.” Dat gevoel van vreugde en dankbaarheid wat zich toen meester van je maakte, je zult het nooit vergeten.

 

Wie herinnert zich… ik zou eindeloos door kunnen gaan met voorbeelden want er zijn er velen. Mijlpalen, wij bereiken ze soms door ons uiterste best te doen om het doel te behalen, soms bereiken wij ze doordat ze ons overkomen zonder dat wij er moeite voor hebben gedaan.

 

De bijzondere datum 22022022 is voor mij zo’n mijlpaal behaald. Op deze dag ontving ik, geheel onverwachts, een mailtje met als titel: “Een bijzonder moment voor my-thougts.nl”. Op deze dag heeft de website zijn 2500ste bezoeker mogen verwelkomen.

 

In 2500 verschillende huishoudens is de website geopend. Meer dan 2500 unieke lezers hebben de artikelen gelezen die ik geschreven heb. Iets wat ik nooit had verwacht. De website begon als grap, en is nu door 2500 beeldschermen getoond. Bij het ontvangen van dit mailtje trokken mijn vezels zich samen, hing er een zinderende spanning in de lucht en hield ik mijn adem even in.

Meer dan ooit heb ik het besef dat er ook grote verantwoordelijkheid komt met dit aantal lezers. Ik zal mijn uiterste best doen u te blijven boeien en de waarheid na te streven.

 

Wat als een grap begon is uitgegroeid tot een serieuze bezigheid. Naast schrijven voor deze website verschijnen er binnenkort ook artikelen van mijn hand in een tijdschrift wat onder 1000den huishoudens in Nederland wordt verdeeld. Zonder deze website was dat nooit gebeurd.

 

Voor nu: “Dank aan u allen”! En… tijd om te gaan werken naar een nieuwe mijlpaal?

 

Johannes R

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.