Summer School - Economie

Gepubliceerd op 26 augustus 2022 om 17:00

“Stel: Je bent op vakantie in Spanje. Aldaar koop je een Hollandse snack in één van de vele snacktentjes die de Nederlanders aldaar hebben geopend. De BTW die jij betaalt, moet deze worden afgedragen in Spanje of in Nederland?”

 

Het zou zomaar eens een vraag uit het Economie-examen van de My Thoughts Summer School kunnen zijn. Vandaag gaan wij terug de schoolbanken in en buigen wij ons over het schoolvak economie.

 

En laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: daar is zo te merken weinig interesse in. Waar ik bij de andere vakken vele reacties mocht ontvangen over de inhoud ervan; bij het vak economie ontving ik geen enkele reactie.

 

Naar mijn idee heel logisch, want ook ik heb mijn hersenen gepijnigd: Wat heb ik ook alweer geleerd bij economie (het vroegere vak handelskennis)? Waar bij andere vakken er flarden van de opgedane kennis weer in mijn gedachten kwamen, bij dit vak zou ook ik niet meer weten wat ik er geleerd heb.

 

Misschien kwam het omdat het tijdens de lessen economie wel erg gezellig was. In ons leslokaal stonden alle bankjes los van elkaar opgesteld. Het gebrek aan een buurman om ongein mee uit te halen dwong dan ook tot het zoeken van andere wegen om niet op te hoeven letten. Deze zijn door mij gevonden.

 

Tijdens dit vak zat je niet met je eigen klasgenoten in de klas. Aangezien economie een keuzevak was(is) kwam je andere, interessante leeftijdsgenoten tegen. Tijdens mijn lessen economie heb ik vooral zitten debatteren met de jongen voor mij en de dame daarvoor. Over de meest uiteenlopende onderwerpen is er gesproken, maar over economie… Nee, dat niet.

 

Het enige interessante tijdens het vak was de kennis die je opdeed om je geld te kunnen beheren en vooral de tips hoe je van het weinige geld op je rekening (van je eerste baantje) meer kon maken. Hoe werkt de beurs? Hoe werkt rente?

 

Tegenwoordig heb ik veel met economie te maken. Ik werk (momenteel) in een branche waar ik dagelijks bezig ben met de overheid, de marktwerking, (krimp)inflatie, het bijhouden van administratie… Maar hoe dat werkt, dat heb ik in de praktijk geleerd, niet bij economie.

 

Dus is het vak overbodig? Nee! Wellicht onthouden wij er niet veel van, maar met het vak in je pakket krijg je de mogelijkheden om een administratief beroep uit te oefenen. En als dat niet je droom is… dan leer je er op zijn minst andere leeftijdsgenoten kennen!

 

Johannes R


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.