Summer School

Gepubliceerd op 15 juli 2022 om 17:00

Terwijl de temperaturen langzaam richting de tropische waardes kruipen is Nederland moe. De kinderen slepen zich door de laatste schoolweken heen, werkend Nederland kan niet wachten op een moment van rust; het is tijd voor de zomervakantie.

 

Terwijl dit artikel verschijnt zit de eerste week vakantie voor het midden van het land er alweer op. Voor het noorden van Nederland begint vandaag de vakantie, het zuiden moet nog een weekje wachten; Zij zijn volgende week vrijdag aan de beurt.

 

Woonachtig in Zeeland kan ik melden dat het goed te merken is dat het vakantieseizoen is begonnen. De snelwegen zijn op de wisseldagen druk, de N-wegen staan vast. Druk is het op de terrassen en het strand. Nederlands horen wij, zeker richting de kust, amper meer. Duits, Engels en de Vlaamse tongval zijn alom te horen.

 

Wij Nederlands trekken massaal eropuit om elders te genieten van een andere omgeving, een andere cultuur. Anders smaakt het eten, wij zien nieuwe planten en dieren, wij ruiken andere geuren, wij horen andere omgevingsgeluiden. En dat allemaal terwijl wij even uit de dagelijkse sleur zijn. Even geen strijk, geen stofzuigen, geen werk, geen verplichtingen en overvolle agenda… De telefoon checken wij maar een paar keer per dag en de meeste appjes proberen wij te negeren.

 

Toch, ik hoop dat er een paar dingen niet veranderen. Eén daarvan is het wekelijkse artikel lezen op deze website lezen. Voor het eerst heb ik besloten daar echter ook iets aan te veranderen. De komende weken schrijf ik wat lichtere artikelen en ik ben van plan dat niet alleen te doen.

 

Lang hebben ik zitten twijfelen welke reeks zomerartikelen ik zou schrijven. Zou ik een ronde langs de provincies maken? Zou ik ‘op vakantie’ gaan in Europa? Zou ik een reeks schrijven over onze lichamelijke eigenschappen?

 

Nee, ik ga het dit jaar eens anders aanpakken. Ik ga, met u, in de vakantie terug naar school en open de My Thoughts Summer School!

(DV) Iedere week in de vakantie schrijf ik een artikel over een examenvak uit onze middelbareschooltijd.

Dit naar aanleiding van enkele recente gesprekken die ik heb gevoerd met leeftijdsgenoten. Reflecterend op onze middelbareschooltijd kwamen wij tot de conclusie dat veel van het geleerde is weggezakt en dat wij eigenlijk bar weinig meer gebruik maken van de kennis die wij toen op hebben gedaan. Bij ons rees de vraag: “Wat heeft de middelbareschooltijd eigenlijk voor nut?” Dat gaan wij onderzoeken.

 

22-07-2022: Wiskunde

29-07-2022: Aardrijkskunde

05-08-2022: Biologie

12-08-2022: Engels

19-08-2022: Scheikunde

26-08-2022: Economie

02-09-2022: Lichamelijke Opvoeding

 

Als lezers heeft u meegeschreven aan deze artikelen. Samen hebben wij er een leerzame zomer van gemaakt!

 

Johannes R


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.